Friday, 12 April 2013

UNITAR, UNIRAZAK, UMTECH, UNITAR International University

Assalam...
Ok beberapa post lepas aku asyik cerita pasal UKM je kan
seperti yang aku sudah lupakan tempat asal aku masa Diploma
UNITAR UNIRAZAK UMTECH ataupun yang terbaru ni UNITAR International University
semuanya adalah sama
banyak kenangan aku dekat sini
ye lah dari tahun 2009 hingga 2012 selama hampir 4 tahun aku kat sana tak kan tak ada kenangan kan
Mei 2009 - Jun 2012
masa tulis ni pun aku mula rasa rindu pada kawan2 lama aku
apa khabar korang sekarang ni?
dari Kelana Jaya kampus berpindah ke Subang Jaya
dengar kata dah berpindah semula ke Kelana Jaya.
Selama aku belajar dekat sini aku ulang-alik dari KL
pengangkutan awam menjadi transpot utama aku huhu
selama aku naik public transport ni pelbagai ragam manusia aku lihat
belajar di sini bukan sekadar dalam kelas je luar kelas pun banyak perkara mengajar aku
dan itu dipanggil pengalaman
dekat UNITAR ni aku buat Diploma (completed) dan Degree (withdraw at second sem)
aku melengkapkan Diploma In Management selama 2 tahun setengah
dan sempat untuk Degree dalam course Bachelor Business Adminstration 1 sem setengah (5bulan)
untuk pengetahuan sejak 2012 UNITAR terbahagi kepada 2 satu UNITAR International University
dan satu lagi UNIRAZAK

sedikit info tentang UNITAR International University
UNITAR International University was established in 1997, and represents as one of the first Private Higher Educational Institutions in the country. In addition to its main campus located at Leisure Commerce Square, Petaling Jaya the university collaborates with numerous Independent Regional Centres across the country with a population of more than 9,000 students in 60 academic programmes. The university prides itself in developing outstanding Foundation, Diploma, Bachelors, Masters and Doctorate programmes to meet the needs and aspirations of in its diverse and highly talented student body.
UNITAR envisions itself to be the leading centre of excellence in providing quality education, research & development and training in the fields of Business Administration, Education & Social Sciences, Early Childhood Studies, Information Technology and Hospitality & Tourism Management studies within Malaysia and in the ASEAN region. With UNITAR’s mission to produce the most highly sought after graduates in the field of their specialisation, all programmes offered are developed through close consultation with the most prominent senior academia in the country, businesses and our collaborative industry partners. With a host of first rate, current and industry focused syllabuses; all programmes are approved by the Ministry of Higher Education, Malaysia and exceed the standards of excellence required of the Malaysian Qualifications Agency.
The University caters to a broad student body, ranging from fresh school-leavers, middle and senior management professionals, businessmen, home-maker’s and even retirees through our conventional and distance learning programmes. With a steadfast commitment to continually strive for evergreen excellence, UNITAR is fast becoming an important higher education player within Malaysia and in the region. As an innovative learning university, the outcomes of which we aspire are to produce the most employable graduates in the market for their respective fields, provide the best learning ‘ecosystem’ of which students are best able to absorb knowledge and to create a sustainable learning institution of growth and maturity.

Dan sedikit info tentang UNIRAZAK
Universiti Tun Abdul Razak (UNIRAZAK) was established on 18 December 1997 as one of the first private universities in Malaysia. The University was named after Malaysia's second Prime Minister, the late YAB Tun Abdul Razak bin Dato' Hussein, and officially launched on 21 December 1998 by Tun Abdul Razak's eldest son, YAB Dato' Seri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak, current Prime Minister of Malaysia and then Minister of Education. On 1 March 2007, Tun Abdul Razak Education Foundation (Yayasan PINTAR) acquired Universiti Tun Abdul Razak Sdn. Bhd. (owner of Universiti Tun Abdul Razak) from KUB Malaysia Berhad.
Since its inception, UNIRAZAK was among the first few private learning institutions in Malaysia to receive the SIRIM certification of ISO 9001:2000. Additionally, the University has been awarded the prestigious Multimedia Super Corridor (MSC) status, which is a testament to the University's commitment to integrating technology and innovation in its teaching and learning techniques. UNIRAZAK has rapidly established itself as a premier centre for education in its efforts to produce competitive and capable graduates.
UNIRAZAK is highly accessible to the community. Its main City Campus is strategically located at CapSquare in the heart of Kuala Lumpur, between the Golden Triangle and the Central Business District, and is located next to an ICT mall, movie theatre, vibrant shopping hub, and many eating establishments. The strategic location also ensures that our students have easy access to various public transportation systems to and from UNIRAZAK's City Campus.
As of 3 November 2012, UNIRAZAK has graduated more than 17,000 alumni, and prides itself in developing relevant programmes to meet today's needs. All our academic programmes, which were developed through close consultation with business and industry partners, the public sector and professionals, are approved by the Malaysian Higher Education Ministry (MOHE) and are developed to meet the high standards required by the Malaysian Qualification Agency (MQA).
Presently under the auspices of the Tun Abdul Razak Educational Foundation (Yayasan PINTAR), UNIRAZAK is embarking on the next crucial phase of its growth. Its vision is to become the leading institution in providing quality education and human capital in niche areas among emerging economies. UNIRAZAK also intends to enhance its cooperation and collaborative networks through strategic alliances with top-ranking international universities, renowned in their respective fields.
As a result of its new vision and mission, UNIRAZAK has been acclaimed with top awards from several of Malaysia's leading award-based organisations. These plaudits include two awards from the 2012 BrandLaureate Awards: Best Brands in Education - Tertiary and Best Brands in Brand Management, and winner of the 'Quality College and University' award from the 2nd International Standard Quality Award 2012. UNIRAZAK has also received the bronze award in the Putra Brand Awards 2011 (Education and Learning) category, Asia's Best B-School Award 2011 (from CMO Asia) and Sahabat Negara SME Award 2011 (from SME Recognition Awards 2011).
In executing these plans, UNIRAZAK hopes to further boost its presence in the global education market, and at the same time, offer its students a higher quality of educational experience. By continuously striving for excellence, the University is well on its way in becoming an important educational institution in this country and the region. By delivering a world-class learning experience, UNIRAZAK aspires to be an institution that produces great thinkers who will become the accomplished leaders of tomorrow.
Universiti Tun Abdul Razak.
Innovation. Leadership. Entrepreneurship.




Unitar Pintar Campus, Kelana Jaya

Unitar/Unirazak/UMTECH/UIU Pintar Campus, Subang Jaya

UNIRAZAK Capital Square, Boutiqe University locate at Kuala Lumpur

Kampus Baru UNITAR International University, Kelana Jaya

Convocation Day November 2012 Putrajaya International Convention Center


33 comments:

  1. Wah panjang lebar intro pasal unitar, betul ke facts tu!! Aku dulu buat kat situ masa ambik foundation pas tu nak sambung degree. Terencat jap sebab parents kata new management dah tak over either it gets better or worst in terms of academic system. Mmg tidak dinafikan bahagian academic services dia mmg tunggang langgang dah lah tu tak respect student langsung. Maklumlah aku masuk pun sebab lecturernye yg committed. Apa pun pasal fees dia kira OK gak lah, maka aku pun bersiap sedia untuk register bachelor June Sem. Tup2 aku dgr lecturer yg best2 tu dah di tamatkan contract. Aku pun call lecturer yg lain and sah betul. Apa lagi call geng2 lain n join uni lain tmpat lecturer tu ngajar. Dgr citer ramai lecturer yg dah diberhentikan. Kesian mereka coz they r the best. Nak buat duit pun agak2lah jgn lah sampai tutup rezeki org.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Info tu diambil dr website dorang sendiri. Btul ke x aku sendiri x baca hahaha. Blog ni wujud sbb salah satu kos wajib fakulti aku di UKM. Jd erti kata lain, aku buat blog sbb terpaksa. yup dlm byk2 swasta fees unitar antara yg paling low. Ko cume buat foundation je. Tempoh mase tak lame mcm aku. actually staff dorng ni ok je. Tp mmg ade staff yg mintak kaki. Aku pun penah kena. Overall ok je, maybe sbb aku kurang berurusan dgn staff. Knp tak cuba sambung dkt ipta. pengalaman dekat sini pun menarik gak. Sorrylah kalu rase aku x menjawab persoalan dgn betul huhu. Selamat Berpuasa. Salam

      Delete
  2. salam ..nk tny dekat UNITAR ni bahasa pengajaran die BM or BI?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, dkt UNITAR semuanya dlm BI. cuma subjek pengajian islam dan pengajian malaysia sahaja diajar dlm BM. tp slalunye lecturer akan guna dua bahasa BM dan BI mase mengajar. dlm exam ngan assignment mmg kene guna 100% BI.

      Delete
  3. Salam.Abang dulu masuk unitar pastu degree ke UKM?Kalau masuk unitar nanyi degree mmg kena sambung situ ataupun boleh masuk ipta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, yup abang dulu buat Diploma dekat Unitar lepstu sambung Degree dekat UKM. Kalau kita buat Diploma dekat mana2 pun sama ada IPTS atau IPTA, kita boleh sambung Degree dekat mana2 juga sama ada IPTS atau IPTA tetapi bergantung kepada IPT tempat kita mohon Degree tersebut sama ada dia iktiraf Diploma kita atau tidak.
      Kalau nak masuk IPTS check dulu sama ada MQA dia masih lagi sah atau tidak. Nak sambung IPTA macam UKM, salah satu syarat dia kena ada MUET. Kebanyakkan IPTS macam UNITAR tak sediakan MUET, jadi kalau tak disediakan kena lah buat MUET tu secara persendirian.
      Kalau buat Foundation selalunya kita kena sambung dekat tempat situ jugak. Kebanyakkan IPTA tak terima Foundation IPTS.
      Kesimpulannya kalau buat Diploma kita boleh sambung dekat mana2 sekalipun termasuklah IPTA asalkan ada MUET. Kalau buat Foundation peluang ke IPTA sangat tipis.

      Delete
    2. Ouh kalau buat diploma di ipts boleh sambung di ipta rupanya jika mahu sambung degree.Ouh kena MUET,kalau ambik IELTS atau TOEFL?

      Delete
    3. yup boleh, tp ramai yg tak tahu pasal perkara ni. kalau nak pilih ipts tu pilih yg betul2 berkualiti, diiktiraf, dan ramai orang tahu. kalu ada kerjasama dgn ipta lagi senang. untuk rakyat tempat memang kena ada MUET.
      IELTS atau TOEFL selalunya utk peringkat yang lebih tinggi macam master dan phd ataupun nak sambung degree dekat luar negara. btw student indonesia dekat UKM yang buat degree ni pun kena buat MUET jugak.

      Delete
    4. Ohh ok.Selain unitar,ipts apa yg betul2 berkualiti & diiktiraf?Abang boleh tlg listkan?MUET penting la utk masuk ke ipta

      Delete
    5. nak list kan tu mcm byk plak, so far MMU, MSU, UNITEN, UTP, Limkokwing,UTAR, Taylor, UNISEL, Kolej University Insaniah (KUIN), IIUKL(name lame KLIUC), Kolej Polytech Mara (KPTM), Maktab Kerjasama Malaysia (MKM) dan byk lg. IPTS di Malaysia ni byk sgt jd kena by research dulu sebelum pilih. MUET syarat wajib masuk ke IPTA (degree).

      Delete
    6. Ohh banyaknye ipts yg diiktiraf.Okay,,terima kasih krana bagi byk info.Sori kalau menyusahkan abg.Diploma ipts boleh ke ipta kalau degree,okay.

      Delete
    7. takde hal :)
      informasi utk dikongsi....

      Delete
  4. Berapa yuran degree kat unitar eh?

    ReplyDelete
  5. kalu di unitar tgk kat sini http://www.unitar.my/fees-structure
    kalu di unirazak tgk kat sini http://www.unirazak.edu.my/tpl/upload/files/prospective_students/fees_col_june11_3.pdf

    ReplyDelete
  6. dia kata not found la pulak.

    ReplyDelete
  7. huhuhu mgkn server tgh down kot.. cube lg next time huhu....

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum,,saya lepasan pelajar asasi dari uitm p.alam. boleh ke saya sambung degree kat sini dalam kos perubatan? bila masuk unitar boleh ke kite mohon loan mara? maaf..byk bertanya

    ReplyDelete
  9. wasalam, dkt unitar tiada kos perubatan. mara offer loan dan scholar kpd semua IPTS. siapa berkelayakan pasti dapat.

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum...saya nak tanya...abg tahu or pernah dengar tak pasal UIC? Unifield International College???

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.... maaf dik, abg xpernah dgr lg pasal UIC...

      Delete
  11. Tumpang tnye..berapa kos keseluruhan bagi business admin kat unitar??per sem kene bayar brape ye??

    ReplyDelete
  12. kalu xsilap dlm RM30k++ utk degree... yuran utk satu sem bergantung pada berapa subjek yg kita ambil... kalu sem tersebut ambil subjek sikit jd bayar pun sikit... kalu ambil subjek byk kena byr lebih huhu...
    kalu nak tau structure unitar fees tgk kat sini http://www.unitar.my/fees-structure

    ReplyDelete
  13. Oh ok terime kasih..bile daftar nanti kena bayar yuran utk satu sem skali ke atau cume yuran pendaftaran??

    ReplyDelete
    Replies
    1. mase pndftaran byr yuran pendaftaran saje... yuran utk sem byr bile2 sblum final exam... pastikan sblum final... kalu x nnt xdpt ambil slip exam dan xboleh masuk final exam

      Delete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. wasalam fees utk bachelor of edu boleh tgk dkt sini http://www.unitar.my/fees-structure... pasal pointer stpm tu rasenye xde masalah... susah ke x.. sy x pasti sbb sy amek management dulu kat sini... huhuhu... nak tau lebih lanjut join fb unitar https://www.facebook.com/myUNITAR?ref=br_tf

    ReplyDelete
  16. Salam abg. Sy nina. Baru aje dftr masuk foundation in management utk sept intake di unitar. Sy nak sambung ke ipta nt degree. Mmg xde peluang lgsg ke nk dpt ke ipta nt? :( im scare now kalau terpaksa sambung degree kat unitar jgk. Give me more info pls. I hope to get your reply asap

    ReplyDelete
  17. wasalam nina, kalu foundation susah sikit kot... tapi apa salahnya kalu mencuba kan... syarat am utk masuk ipta kena ade muet dan pointer mesti 3.00 keatas.. especially perempuan pointer kena betul2 strong kalu boleh 4 flat huhu sbb intake kali ni di ipta (2014) boleh dikatakan nisbah 8 perempuan 1 lelaki... persaingan untuk perempuan mmg sengit... tp sblum tu nina kena buat dulu muet cuba survey dekat website www.mpm.edu.my bila tarikh peperiksaan dia... bila dh dpt result foundation akhir cuba mohon di UPU... tapi permohonan tu makan masa sikit... nina mungkin ada gap dari habis foundation sampai nak tahu result UPU tu mgkn dlm beberapa bulan...

    ReplyDelete
  18. Tq abg. Tp sy kurang pengetahuan psl muet ni. Maknanya sy kene dapatkan muet selewat-lewatnya sebelum habis foundation? inshaa Allah sy boleh cuba fighting utk dptkn the best pointer.Yang sy runsingnya adakah sijil yg sy ade nt xlaku?. Nt sia2 aje masa n duit mase bljr foundation ni. Taraf ipts ni mmg tak dipandang ke utk sambung ke ipta? Sy sampaikan terpikir nak stop kat ipts ni n tggu next upu. Sy dpt 9credit mase spm. What is your opinion?

    ReplyDelete
  19. muet tu sebolehnya dpt kan sblum nak isi borang upu tu... kalau x nanti permohonan tak lengkap.... muet tu boleh tanya kawan2 yg amek stpm atau matrik... mcm mana exam die... ipta masih lg pandang swasta... abg pun skang ni sambung degree dkt ipta (UKM)... ramai gak kwn abg diploma swasta dkt UKM ni... paling ramai dari politeknik... cuma foundation tu blum penah lg dgr dpt sambung dkt ipta... mungkin ade cume abg xtau... kalu nina x kesah amek diploma... ape kate cari diploma bersekutu dgn ipta... cthnya unikop diploma die dari uitm... belajar dkt unikop tapi nnt konvo dkt uitm.... kolej cybernatics pulak diploma dia dari upm.... utk tggu next upu abg x yakin... abg xtau proses pemilihan upu ni huhu... btw ada cuba apply matrikulasi... spm 9kredit tu dh cukup syarat rasanya....

    ReplyDelete
  20. Maaf lambat. Ohh okay terima kasih byk2 abg ye. Byk bg info kat sy. I'll think about it :)

    ReplyDelete
  21. boleh bg detail yuran course penguran perniagaan untuk degree x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yuran utk bachelor degree boleh tgk dkt sini http://www.unitar.my/fees-structure ... nak tau lebih lanjut like fb unitar https://www.facebook.com/myUNITAR?ref=br_tf

      Delete