Friday, 12 April 2013

UNITAR, UNIRAZAK, UMTECH, UNITAR International University

Assalam...
Ok beberapa post lepas aku asyik cerita pasal UKM je kan
seperti yang aku sudah lupakan tempat asal aku masa Diploma
UNITAR UNIRAZAK UMTECH ataupun yang terbaru ni UNITAR International University
semuanya adalah sama
banyak kenangan aku dekat sini
ye lah dari tahun 2009 hingga 2012 selama hampir 4 tahun aku kat sana tak kan tak ada kenangan kan
Mei 2009 - Jun 2012
masa tulis ni pun aku mula rasa rindu pada kawan2 lama aku
apa khabar korang sekarang ni?
dari Kelana Jaya kampus berpindah ke Subang Jaya
dengar kata dah berpindah semula ke Kelana Jaya.
Selama aku belajar dekat sini aku ulang-alik dari KL
pengangkutan awam menjadi transpot utama aku huhu
selama aku naik public transport ni pelbagai ragam manusia aku lihat
belajar di sini bukan sekadar dalam kelas je luar kelas pun banyak perkara mengajar aku
dan itu dipanggil pengalaman
dekat UNITAR ni aku buat Diploma (completed) dan Degree (withdraw at second sem)
aku melengkapkan Diploma In Management selama 2 tahun setengah
dan sempat untuk Degree dalam course Bachelor Business Adminstration 1 sem setengah (5bulan)
untuk pengetahuan sejak 2012 UNITAR terbahagi kepada 2 satu UNITAR International University
dan satu lagi UNIRAZAK

sedikit info tentang UNITAR International University
UNITAR International University was established in 1997, and represents as one of the first Private Higher Educational Institutions in the country. In addition to its main campus located at Leisure Commerce Square, Petaling Jaya the university collaborates with numerous Independent Regional Centres across the country with a population of more than 9,000 students in 60 academic programmes. The university prides itself in developing outstanding Foundation, Diploma, Bachelors, Masters and Doctorate programmes to meet the needs and aspirations of in its diverse and highly talented student body.
UNITAR envisions itself to be the leading centre of excellence in providing quality education, research & development and training in the fields of Business Administration, Education & Social Sciences, Early Childhood Studies, Information Technology and Hospitality & Tourism Management studies within Malaysia and in the ASEAN region. With UNITAR’s mission to produce the most highly sought after graduates in the field of their specialisation, all programmes offered are developed through close consultation with the most prominent senior academia in the country, businesses and our collaborative industry partners. With a host of first rate, current and industry focused syllabuses; all programmes are approved by the Ministry of Higher Education, Malaysia and exceed the standards of excellence required of the Malaysian Qualifications Agency.
The University caters to a broad student body, ranging from fresh school-leavers, middle and senior management professionals, businessmen, home-maker’s and even retirees through our conventional and distance learning programmes. With a steadfast commitment to continually strive for evergreen excellence, UNITAR is fast becoming an important higher education player within Malaysia and in the region. As an innovative learning university, the outcomes of which we aspire are to produce the most employable graduates in the market for their respective fields, provide the best learning ‘ecosystem’ of which students are best able to absorb knowledge and to create a sustainable learning institution of growth and maturity.

Dan sedikit info tentang UNIRAZAK
Universiti Tun Abdul Razak (UNIRAZAK) was established on 18 December 1997 as one of the first private universities in Malaysia. The University was named after Malaysia's second Prime Minister, the late YAB Tun Abdul Razak bin Dato' Hussein, and officially launched on 21 December 1998 by Tun Abdul Razak's eldest son, YAB Dato' Seri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak, current Prime Minister of Malaysia and then Minister of Education. On 1 March 2007, Tun Abdul Razak Education Foundation (Yayasan PINTAR) acquired Universiti Tun Abdul Razak Sdn. Bhd. (owner of Universiti Tun Abdul Razak) from KUB Malaysia Berhad.
Since its inception, UNIRAZAK was among the first few private learning institutions in Malaysia to receive the SIRIM certification of ISO 9001:2000. Additionally, the University has been awarded the prestigious Multimedia Super Corridor (MSC) status, which is a testament to the University's commitment to integrating technology and innovation in its teaching and learning techniques. UNIRAZAK has rapidly established itself as a premier centre for education in its efforts to produce competitive and capable graduates.
UNIRAZAK is highly accessible to the community. Its main City Campus is strategically located at CapSquare in the heart of Kuala Lumpur, between the Golden Triangle and the Central Business District, and is located next to an ICT mall, movie theatre, vibrant shopping hub, and many eating establishments. The strategic location also ensures that our students have easy access to various public transportation systems to and from UNIRAZAK's City Campus.
As of 3 November 2012, UNIRAZAK has graduated more than 17,000 alumni, and prides itself in developing relevant programmes to meet today's needs. All our academic programmes, which were developed through close consultation with business and industry partners, the public sector and professionals, are approved by the Malaysian Higher Education Ministry (MOHE) and are developed to meet the high standards required by the Malaysian Qualification Agency (MQA).
Presently under the auspices of the Tun Abdul Razak Educational Foundation (Yayasan PINTAR), UNIRAZAK is embarking on the next crucial phase of its growth. Its vision is to become the leading institution in providing quality education and human capital in niche areas among emerging economies. UNIRAZAK also intends to enhance its cooperation and collaborative networks through strategic alliances with top-ranking international universities, renowned in their respective fields.
As a result of its new vision and mission, UNIRAZAK has been acclaimed with top awards from several of Malaysia's leading award-based organisations. These plaudits include two awards from the 2012 BrandLaureate Awards: Best Brands in Education - Tertiary and Best Brands in Brand Management, and winner of the 'Quality College and University' award from the 2nd International Standard Quality Award 2012. UNIRAZAK has also received the bronze award in the Putra Brand Awards 2011 (Education and Learning) category, Asia's Best B-School Award 2011 (from CMO Asia) and Sahabat Negara SME Award 2011 (from SME Recognition Awards 2011).
In executing these plans, UNIRAZAK hopes to further boost its presence in the global education market, and at the same time, offer its students a higher quality of educational experience. By continuously striving for excellence, the University is well on its way in becoming an important educational institution in this country and the region. By delivering a world-class learning experience, UNIRAZAK aspires to be an institution that produces great thinkers who will become the accomplished leaders of tomorrow.
Universiti Tun Abdul Razak.
Innovation. Leadership. Entrepreneurship.




Unitar Pintar Campus, Kelana Jaya

Unitar/Unirazak/UMTECH/UIU Pintar Campus, Subang Jaya

UNIRAZAK Capital Square, Boutiqe University locate at Kuala Lumpur

Kampus Baru UNITAR International University, Kelana Jaya

Convocation Day November 2012 Putrajaya International Convention Center


117 comments:

  1. Wah panjang lebar intro pasal unitar, betul ke facts tu!! Aku dulu buat kat situ masa ambik foundation pas tu nak sambung degree. Terencat jap sebab parents kata new management dah tak over either it gets better or worst in terms of academic system. Mmg tidak dinafikan bahagian academic services dia mmg tunggang langgang dah lah tu tak respect student langsung. Maklumlah aku masuk pun sebab lecturernye yg committed. Apa pun pasal fees dia kira OK gak lah, maka aku pun bersiap sedia untuk register bachelor June Sem. Tup2 aku dgr lecturer yg best2 tu dah di tamatkan contract. Aku pun call lecturer yg lain and sah betul. Apa lagi call geng2 lain n join uni lain tmpat lecturer tu ngajar. Dgr citer ramai lecturer yg dah diberhentikan. Kesian mereka coz they r the best. Nak buat duit pun agak2lah jgn lah sampai tutup rezeki org.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Info tu diambil dr website dorang sendiri. Btul ke x aku sendiri x baca hahaha. Blog ni wujud sbb salah satu kos wajib fakulti aku di UKM. Jd erti kata lain, aku buat blog sbb terpaksa. yup dlm byk2 swasta fees unitar antara yg paling low. Ko cume buat foundation je. Tempoh mase tak lame mcm aku. actually staff dorng ni ok je. Tp mmg ade staff yg mintak kaki. Aku pun penah kena. Overall ok je, maybe sbb aku kurang berurusan dgn staff. Knp tak cuba sambung dkt ipta. pengalaman dekat sini pun menarik gak. Sorrylah kalu rase aku x menjawab persoalan dgn betul huhu. Selamat Berpuasa. Salam

      Delete
  2. salam ..nk tny dekat UNITAR ni bahasa pengajaran die BM or BI?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, dkt UNITAR semuanya dlm BI. cuma subjek pengajian islam dan pengajian malaysia sahaja diajar dlm BM. tp slalunye lecturer akan guna dua bahasa BM dan BI mase mengajar. dlm exam ngan assignment mmg kene guna 100% BI.

      Delete
  3. Salam.Abang dulu masuk unitar pastu degree ke UKM?Kalau masuk unitar nanyi degree mmg kena sambung situ ataupun boleh masuk ipta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, yup abang dulu buat Diploma dekat Unitar lepstu sambung Degree dekat UKM. Kalau kita buat Diploma dekat mana2 pun sama ada IPTS atau IPTA, kita boleh sambung Degree dekat mana2 juga sama ada IPTS atau IPTA tetapi bergantung kepada IPT tempat kita mohon Degree tersebut sama ada dia iktiraf Diploma kita atau tidak.
      Kalau nak masuk IPTS check dulu sama ada MQA dia masih lagi sah atau tidak. Nak sambung IPTA macam UKM, salah satu syarat dia kena ada MUET. Kebanyakkan IPTS macam UNITAR tak sediakan MUET, jadi kalau tak disediakan kena lah buat MUET tu secara persendirian.
      Kalau buat Foundation selalunya kita kena sambung dekat tempat situ jugak. Kebanyakkan IPTA tak terima Foundation IPTS.
      Kesimpulannya kalau buat Diploma kita boleh sambung dekat mana2 sekalipun termasuklah IPTA asalkan ada MUET. Kalau buat Foundation peluang ke IPTA sangat tipis.

      Delete
    2. Ouh kalau buat diploma di ipts boleh sambung di ipta rupanya jika mahu sambung degree.Ouh kena MUET,kalau ambik IELTS atau TOEFL?

      Delete
    3. yup boleh, tp ramai yg tak tahu pasal perkara ni. kalau nak pilih ipts tu pilih yg betul2 berkualiti, diiktiraf, dan ramai orang tahu. kalu ada kerjasama dgn ipta lagi senang. untuk rakyat tempat memang kena ada MUET.
      IELTS atau TOEFL selalunya utk peringkat yang lebih tinggi macam master dan phd ataupun nak sambung degree dekat luar negara. btw student indonesia dekat UKM yang buat degree ni pun kena buat MUET jugak.

      Delete
    4. Ohh ok.Selain unitar,ipts apa yg betul2 berkualiti & diiktiraf?Abang boleh tlg listkan?MUET penting la utk masuk ke ipta

      Delete
    5. nak list kan tu mcm byk plak, so far MMU, MSU, UNITEN, UTP, Limkokwing,UTAR, Taylor, UNISEL, Kolej University Insaniah (KUIN), IIUKL(name lame KLIUC), Kolej Polytech Mara (KPTM), Maktab Kerjasama Malaysia (MKM) dan byk lg. IPTS di Malaysia ni byk sgt jd kena by research dulu sebelum pilih. MUET syarat wajib masuk ke IPTA (degree).

      Delete
    6. Ohh banyaknye ipts yg diiktiraf.Okay,,terima kasih krana bagi byk info.Sori kalau menyusahkan abg.Diploma ipts boleh ke ipta kalau degree,okay.

      Delete
    7. takde hal :)
      informasi utk dikongsi....

      Delete
  4. Berapa yuran degree kat unitar eh?

    ReplyDelete
  5. kalu di unitar tgk kat sini http://www.unitar.my/fees-structure
    kalu di unirazak tgk kat sini http://www.unirazak.edu.my/tpl/upload/files/prospective_students/fees_col_june11_3.pdf

    ReplyDelete
  6. dia kata not found la pulak.

    ReplyDelete
  7. huhuhu mgkn server tgh down kot.. cube lg next time huhu....

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum,,saya lepasan pelajar asasi dari uitm p.alam. boleh ke saya sambung degree kat sini dalam kos perubatan? bila masuk unitar boleh ke kite mohon loan mara? maaf..byk bertanya

    ReplyDelete
  9. wasalam, dkt unitar tiada kos perubatan. mara offer loan dan scholar kpd semua IPTS. siapa berkelayakan pasti dapat.

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum...saya nak tanya...abg tahu or pernah dengar tak pasal UIC? Unifield International College???

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.... maaf dik, abg xpernah dgr lg pasal UIC...

      Delete
  11. Tumpang tnye..berapa kos keseluruhan bagi business admin kat unitar??per sem kene bayar brape ye??

    ReplyDelete
  12. kalu xsilap dlm RM30k++ utk degree... yuran utk satu sem bergantung pada berapa subjek yg kita ambil... kalu sem tersebut ambil subjek sikit jd bayar pun sikit... kalu ambil subjek byk kena byr lebih huhu...
    kalu nak tau structure unitar fees tgk kat sini http://www.unitar.my/fees-structure

    ReplyDelete
  13. Oh ok terime kasih..bile daftar nanti kena bayar yuran utk satu sem skali ke atau cume yuran pendaftaran??

    ReplyDelete
    Replies
    1. mase pndftaran byr yuran pendaftaran saje... yuran utk sem byr bile2 sblum final exam... pastikan sblum final... kalu x nnt xdpt ambil slip exam dan xboleh masuk final exam

      Delete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. wasalam fees utk bachelor of edu boleh tgk dkt sini http://www.unitar.my/fees-structure... pasal pointer stpm tu rasenye xde masalah... susah ke x.. sy x pasti sbb sy amek management dulu kat sini... huhuhu... nak tau lebih lanjut join fb unitar https://www.facebook.com/myUNITAR?ref=br_tf

    ReplyDelete
  16. Salam abg. Sy nina. Baru aje dftr masuk foundation in management utk sept intake di unitar. Sy nak sambung ke ipta nt degree. Mmg xde peluang lgsg ke nk dpt ke ipta nt? :( im scare now kalau terpaksa sambung degree kat unitar jgk. Give me more info pls. I hope to get your reply asap

    ReplyDelete
  17. wasalam nina, kalu foundation susah sikit kot... tapi apa salahnya kalu mencuba kan... syarat am utk masuk ipta kena ade muet dan pointer mesti 3.00 keatas.. especially perempuan pointer kena betul2 strong kalu boleh 4 flat huhu sbb intake kali ni di ipta (2014) boleh dikatakan nisbah 8 perempuan 1 lelaki... persaingan untuk perempuan mmg sengit... tp sblum tu nina kena buat dulu muet cuba survey dekat website www.mpm.edu.my bila tarikh peperiksaan dia... bila dh dpt result foundation akhir cuba mohon di UPU... tapi permohonan tu makan masa sikit... nina mungkin ada gap dari habis foundation sampai nak tahu result UPU tu mgkn dlm beberapa bulan...

    ReplyDelete
  18. Tq abg. Tp sy kurang pengetahuan psl muet ni. Maknanya sy kene dapatkan muet selewat-lewatnya sebelum habis foundation? inshaa Allah sy boleh cuba fighting utk dptkn the best pointer.Yang sy runsingnya adakah sijil yg sy ade nt xlaku?. Nt sia2 aje masa n duit mase bljr foundation ni. Taraf ipts ni mmg tak dipandang ke utk sambung ke ipta? Sy sampaikan terpikir nak stop kat ipts ni n tggu next upu. Sy dpt 9credit mase spm. What is your opinion?

    ReplyDelete
  19. muet tu sebolehnya dpt kan sblum nak isi borang upu tu... kalau x nanti permohonan tak lengkap.... muet tu boleh tanya kawan2 yg amek stpm atau matrik... mcm mana exam die... ipta masih lg pandang swasta... abg pun skang ni sambung degree dkt ipta (UKM)... ramai gak kwn abg diploma swasta dkt UKM ni... paling ramai dari politeknik... cuma foundation tu blum penah lg dgr dpt sambung dkt ipta... mungkin ade cume abg xtau... kalu nina x kesah amek diploma... ape kate cari diploma bersekutu dgn ipta... cthnya unikop diploma die dari uitm... belajar dkt unikop tapi nnt konvo dkt uitm.... kolej cybernatics pulak diploma dia dari upm.... utk tggu next upu abg x yakin... abg xtau proses pemilihan upu ni huhu... btw ada cuba apply matrikulasi... spm 9kredit tu dh cukup syarat rasanya....

    ReplyDelete
  20. Maaf lambat. Ohh okay terima kasih byk2 abg ye. Byk bg info kat sy. I'll think about it :)

    ReplyDelete
  21. boleh bg detail yuran course penguran perniagaan untuk degree x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yuran utk bachelor degree boleh tgk dkt sini http://www.unitar.my/fees-structure ... nak tau lebih lanjut like fb unitar https://www.facebook.com/myUNITAR?ref=br_tf

      Delete
  22. Klw tak pandai bi boley kew masuk unitar nie . ada tak sampai yg quit bab bi dy low

    ReplyDelete
    Replies
    1. mostly ipts mengajar dlm BI... sy pun x pandai BI pun mase masuk unitar... lecturer slalunye mengajar campur2 tp xlah sampai sepenuhnye dlm BM... kalau x faham bley je tanye dlm BM... so far kwn2 sy yg blajar dkt unitar xde yg quit sbb BI... yg quit kbykkannye sbb mmg malas blajar dan suke buat part time...ade je kwn sy mmg low sgt2 dlm BI tp grad jugak... InsyaAllah BI bley improve kalu blajar dkt sini sbb rujukan pun 100% dlm BI.... xfaham bley bukak dictionary.... skang ni pun ade dictionary utk handphone kan.... sy mase blajar pun slalu bukak dictionary handphone...

      Delete
  23. nk tye niy...unitar fees dye pkai ptptn or mara?

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. Salam nak tanye kos kulinari brape eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam cube tgk kat sini http://www.unitar.my/fees-structure
      yg ni brochure die http://www.unitar.my/files/doc/brochure/fhtm142.pdf
      tp website dorg kdg2 problem

      Delete
  26. Salam nak tanye kos kulinari brape eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam cube tgk kat sini http://www.unitar.my/fees-structure
      yg ni brochure die http://www.unitar.my/files/doc/brochure/fhtm142.pdf
      tp website dorg kdg2 problem

      Delete
  27. Sy nk mintak pndapat abg bleh ? Kalau course culinary better u swasta ke kerajaan?

    ReplyDelete
  28. Nk tanye yuran pendaftaran mule2 nk daftar brape? Kene byr penuh eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya masuk unitar tahun 2009 mase tu kene bayar penuh... kalu nak tau lebih detail bley tanye dkt fb unitar international university https://www.facebook.com/myUNITAR?fref=ts
      atau unirazak https://www.facebook.com/MyUnirazak?nr

      Delete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. Sya nak tnya abg...UNITAR International University dngn UNIRAZAK tu sama kh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut sejarah dua2 universiti ni adalah sama (satu universiti lain2 kampus macam uitm).. pada tahun 2012 unitar/unirazak kuala lumpur dan unitar/unirazak semua cawangan dipisahkan.. kampus kuala lumpur bawa nama unirazak dan kampus2 lain bawa nama umtech sebelum ditukar kepada unitar international universiti..

      Delete
  32. Assalamualaikum . Btul ke ad fakta mengatekan yg sijil Unirazak tidak diikitiraf oleh kerajaan ? Dan ramai yg mganggur lps graduate ? Mohon penjelasan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, sorry x sedar ade komen... xpernah dgr lg ade fakta mcm tu pasal unirazak... itu khabar angin je... sijil unirazak diiktiraf oleh kerajaan... kalau nak tahu mana2 universiti yg mendapat pengiktirafan daripada kerjaan cube check dekat website MQA-Malaysia Qualifications Agency (Agensi Kelayakan Malaysia)... http://www.mqa.gov.my/MQR/english/eakrbyipts.cfm ni link website tu... sy bagi link yg boleh semak trus status2 sijil semue universiti swasta... lepas ni kalu ade org tanye ttg mane2 universiti diiktiraf oleh kerajaan atau tak boleh semak dekat website situ,,, btw sy diploma unirazak dan sambung degree di UKM :)

      Delete
  33. Nak tanya, pinjaman apa yang disediakan di Unitar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. *unitar international university

      Delete
    2. *unitar international university

      Delete
    3. PTPTN, MARA, Karangkraf, kalau tak berkenan boleh cari biasiswa sendiri daripada mana2 company atau yayasan(negeri/ngo).. http://www.unitar.my/admission-financial-resources.php
      nak tahu lagi lanjut boleh tanya dekat official fb UNITAR
      UNITAR International University

      Delete
    4. Ohhh okay, boleh ke buat pinjaman mara kalau nama bapa blacklist bank ?

      Delete
    5. Maaf saya tidak arif berkaitan ini. Sila rujuk terus pada mara.

      Delete
  34. hai nak tanya Unitar pnya kos foundation in management ni berapa ye satu sem ? hehe

    ReplyDelete
  35. cuba tanya dekat fb official unitar https://www.facebook.com/myUNITAR?fref=nf ... laman web dia sudah tak tunjuk lagi fees..

    ReplyDelete
  36. Salam. Betulkah Degree dlm bidang pendidikan di unitar tidak diberi peluang utk posting sbg guru di skolah2 kerajaan?

    ReplyDelete
  37. Salam. Betulkah Degree dlm bidang pendidikan di unitar tidak diberi peluang utk posting sbg guru di skolah2 kerajaan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, saya tak pasti. saya bukan dari fakulti education maaf. cuba berhubung terus dengan kementerian pendidikan. tanya mereka apakah kriteria yg mereka mahukan sebagai guru di sekolah kerajaan.

      Delete
  38. so , kalau kita dah apply online .and dah accept .. then, macam mana prosedur nak masuk unitar ni ?

    ReplyDelete
  39. tunggu surat tawaran.. pastu ikut je arahan surat tawaran.. nak tahu lg lanjut sila rujuk fb official unitar international university..

    ReplyDelete
  40. tunggu surat tawaran.. pastu ikut je arahan surat tawaran.. nak tahu lg lanjut sila rujuk fb official unitar international university..

    ReplyDelete
  41. assalamuaikum wbt. nak tanya kalau amb degree kat unitar, boleh x mohon kja? haha takut sijil unitar x diterima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. degree unitar ramai majikan terima.. kawan2 saya yg amek degree kat unitar semuenye dpt kerja...yg penting pointer kene jage..mase interview softskill kene power... most company dorg tgk cgpa 3.++ atas... degree dari mane dorg x pandang sgt.. unless kalu buat degree dari ipt yg pelik2 name die mgkn reputation tu xde.. cari ipt yg ade reputation... so far unitar ade reputation die.. lgpun unitar ni ipt swasta pertama di malaysia.. unitar/msu/taylor/utar/iiuc antara ipts yg dipandang majikan.. ataupun nak cube universiti swasta baru spt "international university of malaya-wales".. universiti ni universiti swasta milik sepenuhnya oleh universiti Malaya dan university of Wales..

      Delete
    2. terima kasih sbb jwb. abg tau x kalau bachelor in english ni utk apa? dya x sama kan tesl. cuma kos ni pun pendikan juga tp bkn utk mengajar.

      Delete
    3. tesl(teaching english second language) course ni mmg utk mereka yg nak jadi cikgu bahasa inggeris.. bachelor in english (dkt ukm di panggil pengajian bahasa inggeris) pula course ni kita blajar ttg sastera bahasa inggeris... course ni lebih kepada mengkaji pasal bahasa inggeris dari segi sejarah, grammar, literature dan sebagainya.. course ni bkn utk mereka yg nak mengajar... tp lebih kepada utk mereka yg nak mendalami sastera bahasa inggeris (english literature)... tp kalu nak jd cikgu pun bley gak... cume lepas abis degree amek setahun course dkt institut pendidikan guru.. lebih kurang mcm nak amek lesen mengajar sebagai cikgu sekolah...harap penjelasan ni dapat membantu..

      Delete
  42. Nak tumpang tanya... let say saya stadi dekat unitar for 1 semester.. and sekend semester dapat ipta.. nak quit unitar tu kene baya yuran jugak ke???

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergantung pada minggu brape semester tu dh berjalan.. kalau baru seminggu atau 2 minggu rasanya xperlu bayar... kalau sebelum minggu ketujuh rasanya bayar separuh.. kalu dah lebih 7 mggu kena bayar penuh.. yuran bergantung berapa banyak subjek kita ambil... kes ni berlaku pada saya juga masa degree dulu... sem 2 saya dapat offer degree ipta tp disebabkan dah minggu ke 8 saya kena bayar full.. ni kes tahun 2012.. x sure selepas unitar restructuring ada berlaku perubahan polisis atau tak pada kes seperti ni.. btw kalau ada ambik ptptn masa sem 1 ngan sem 2 tu kene settle kan kalau nak apply ptptn untuk ipta pulak..

      Delete
  43. Oh okay tq for the info. Let say for sem 1 takpakai ptptn. For the next sem boleh apply tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je... tak ada masalah... dkt unitar ada unit ptptn boleh rujuk pada dorg kalau ada apa2 pertanyaan...

      Delete
  44. Salam bro.nak tanya ni,kat sana memang melayu tak ramai ke?sy ingat nak apply bachelor in logistic intake january nanti,okay ke kos tu kat sana?

    ReplyDelete
  45. wasalam, unitar international university dan unirazak majoriti student memang melayu.. kalau utar (university tunku abdul rahman) majoriti cina dalam 80%.. course logistic ni saya tak tahu ape2 huhuhu.. rasenye ni course baru kot.. masa saya belajar course ni belum ada...

    ReplyDelete
  46. Assalamualaikum, sy pljr baru di unitar pilih kos bachelor of education intake bln october 2015...ade kew sy mendpt peluang pekerjaan selepas tamat penggajian sy...

    ReplyDelete
  47. Assalamualaikum, sy pljr baru di unitar pilih kos bachelor of education intake bln october 2015...ade kew sy mendpt peluang pekerjaan selepas tamat penggajian sy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam... peluang tu ada dimana2,, yg penting usaha.. ingat universiti bukan kilang pekerja... universiti tempat kita timba ilmu.. tiada mana2 universiti berani untuk memberi jaminan kerja.. hatta top universiti pun tak pernah beri jaminan pasti mendapat kerja selepas graduasi.. semuanya bergantung atas usaha kita selepas tamat belajar nanti...

      Delete
  48. assalammualaikum..sy bru dpt offer untuk smbung BBA dkt untar cwgn JB. Abg rasa peluang pekerjaan untuk bidang ni selepas grad cerah ke tak? Sebab sy pun masih ragu2 sama ada nak terima atau tak. Then, betul ke yuran pendaftaran unitar ni dikira murah berbanding ipts yg lain? Sy diber tahu, yuran pendaftaran hanya 520 dan cuma tambah untuk bayaran hostel. MEmang tak ada bayaran lain eh? Sy risau takut ade hidden charge kan.. Harap abg dapat membalas soalan sy.. Terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, peluang pekerjaan tu bergantung kepada diri sendiri dan keadaan ekonomi gak... kwn saya yg grad BBA tahun 2014 sekarang ni bekerja di Maybank... graduan IPTA pun belum terjamin pekerjaan mereka selepa graduasi.. semuanya bergantung pada diri kita macam mana kita promosi diri dalam resume dan juga semasa interview nanti.. yang penting pointer kena jaga.. yuran pendaftaran dengan yuran pengajian berbeza... semasa kita mendaftar memang ada kena bayar yuran pendaftaran... selepas kita start belajar yuran pengajian akan dikreditkan... yuran pengajian bergantung kepada berapa banyak jam kredit yang kita ambil.. sebagai contoh satu subjek ada 3 jam kredit.. kalau satu semester kita ambil 5 subjek maka 5 x 3jam kredit = 15jam kredit... 1jam kredit mungkin RM450... RM450 X 15jam kredit = RM6750 itulah yuran pengajian yang kita perlu bayar... ini pengiraan kasar sahaja.. untuk tahu lebih detail tentang yuran pengajian boleh cuba cari di website official UNITAR...

      Delete
    2. terima kasih abg sbb mnjawab soalan sy.. hehe. memandangkan abg ade sebut mengenai jam kredit, sebenarnya sy kurang faham sikit. ape mksud jam kredit dan fungsinya sebagai apa? betul ke kalau jam kredit sikit senang nak score mse final exam?

      Delete
    3. jam kredit ni susah sikit nak explain... slalunya kalau satu subjek tu ada 3 jam kredit means kelas akan dijalankan selama 3 jam.. untuk subjek yg agak ringan sedikit seperti bahasa inggeris dan pengajian am adalah 2 jam kredit dan kelas akan berlansung selama 2 jam.. maybe senang sebab tu jam kredit sikit tapi nilai gred nanti tidak beri impak yang kuat pada pointer(CGPA).. jam kredit yang lebih banyak seperti 4 atau 5 akan beri impak yang kuat pada pointer(CGPA) sama ada baik atau buruk...maaf jika tak menjawab soalan huhuhu...

      Delete
  49. Bertanya kejap .Kalau di Petaling tu..(which is main campus kan).. ada sediakan hostel ke tak? kos nya mcm mne ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup main campus.. unitar ada jugak unit hostel dia sendiri (x igt nama ape).. tp sbnrye unit tu cume carikan rumah sewa je..cthnye unitar beli 10 unit kondo dan kondo tersebut disewakan semula pd student.. kos dia mcm tinggal kat rumah sewa sendiri.. member2 ckp better cari rumah sewa sendiri.. (btw sorry sy x duduk hostel sbb sy mmg org kL)

      Delete
  50. Kalau lepasan kolej vokasional boleh x nak memohon sambung ijazah kemahiran mohon penjelasan

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya kurang pasti untuk program kemahiran.. tetapi yg pastinya syarat kemasukan ke ijazah sarjana muda (bachelor degree) mestilah ada Diploma/STPM/Asasi(Foundation).. so wajib kena ada diploma kemahiran untuk sambung pengajian ke peringkat ijazah kemahiran..

      Delete
  51. Assalamualaikum..sy nk tnya psal nk buat PJJ dekat unitar..sy lepasan dip uitm. Okay tak if sy nk buat degree dekat ipts.

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum..sy nk tnya psal nk buat PJJ dekat unitar..sy lepasan dip uitm. Okay tak if sy nk buat degree dekat ipts.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, ok je tapi yuran mahal berbanding ipta.. apa kata cuba buat degree pjj dkt ipta..

      Delete
    2. Ohh..kalau full time murah sikit ke macam mana??nk buat degree okay tak?sbb risau la ramai org ckp lepasan ipts ni mcm tak laku..sy dpt offer dr uitm balik..tp tak sure nak pergi ke tak..sbb dpt jauh..

      Delete
    3. Ohh..kalau full time murah sikit ke macam mana??nk buat degree okay tak?sbb risau la ramai org ckp lepasan ipts ni mcm tak laku..sy dpt offer dr uitm balik..tp tak sure nak pergi ke tak..sbb dpt jauh..

      Delete
    4. yuran beza sikit je antara full time dgn pjj.. maksud saya yuran ipts jauh lebih mahal dari ipta.. sbgai contoh UNITAR yuran dia RM30K tetapi di IPTA selepas subsidi yuran cuma RM3K sahaja.. bagus apa dapat uitm.. antara IPTS dgn Uitm ramai majikan lebih prefer Uitm.. IPTS yg ada nama tiada masalah laku atau tidak.. semua bergantung pada diri sendiri masa menjawab interview.. tp kalu IPTS tu yg orang tidak kenal mmg susah sikit.. kalau nak cari IPTS cari yang dah terkenal..

      Delete
  53. Hi, saya baru cadang nak further degree di unitar. Short sem ptptn tak support ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. mengikut pengalaman(unitar/ukm) saya rasanya ptptn tidak support short sem. jadi masa dpt ptptn semasa long sem simpan sebahagian utk short sem. yuran dikenakan bergantung pd brapa byk subjek kita ambil. byk subjek kita ambil sem tu lagi banyak kita kena bayar.

      Delete
  54. salam..saya berminat nk sambg degree di unitar,boleh pindah kredit x? dlu diploma guidance &counslling...nk smbung bac edu guidnce&counsling di unitar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, boleh tapi ada syarat2 dia contohnya subjek yg nak dipindahkan kredit tu mestilah grade C+ dan ke atas (syarat ni utk dip unitar ke degree unitar.. yg bkn unitar sy x sure maybe kena grade B dan ke atas maybe...boleh rujuk pada facebook page unitar).. selain tu silibus subjek tu mestilah sama.. silibus subjek tersebut semasa diploma juga akan disemak jika sama dengan silibus di unitar maka boleh pindah kredit.. ini berdasarkan apa yg saya ingat semasa di unitar.. harap ia membantu..

      Delete
  55. Salam..hai sy nak tnya,, environment at unitar mcm mna ye..? N sy ambil course edu guidnce&caunslng d unitar subject tu 100% Bi ke BM..? kalo exam Bi ke BM..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam environment mcm mane eh.. dkt unitar 100% dlm BI pembelajaran dan juge exam.. tp lecturer masih lg ckp campur2 kalu x faham.. btw medium pembelajaran dan exam tetap BI...

      Delete
  56. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  57. Wasalam.. xdelah.. sy pun mcm tu jugak.. sementara tggu result UPU sy wat degree dkt unitar 2 sem... yelah ikut pengalaman masa mohon diploma dulu mcm susah nak dpt IPTA (sediakan payung sebelum hujan huhuhu).. sem kedua dpt result UPU alhamdulillah dpt sambung kat UKM.. sem dua tu sy terminate dr unitar... cume kena korban sikitlah pasal bayar yuran semase dkt ipts yg beribu tu huhu...

    ReplyDelete
  58. Assalamualaikum, apa bezanya ya study di ipta dan ipts selain drpd faktor kos belajar di ipta tu lebih murah?Sy lepasan diploma business uitm. Sy ada mohon UPU tp resultnya belum keluar. Sy dah tersalah bidang sebab bila sy mula belajar diploma dlu sy baru je kenal subject accounting. Kat sekolah dulu takde ambil subjek account. So bila da belajar account kt U ni baru lah timbul rasa minat yg amat dgn accounting. Jd, based on apa yg mmbe mmbe cerita kat sy, ipta ni selalunya tak akan kasi course yg kita nak tu. Jd, kalau ikut kan entry requirements, diploma sy mmg tak layak utk pursue degree in accountancy. Ditambah lg dengan pointer sy yg less than 3.00. Mmg berangan je lah kan nak sambung kat ipta.. Sy sekarang betul betul confuse, patut ke sy tnggu je result UPU tu atau proceed dgn degree ipts atau ambil diploma semula tp dalam bidang accounting. Pd pendapat awk, mcm mana ya?Ipta or ipts ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam.. kalu xkesah pasal yuran.. proceed dulu dkt ipts.. bile dh dpt result UPU br decide nak kemane.. kalu dpt ipta sy recommend masuk ipta... kalu result UPU bkn seperti yg diingini teruskan dgn ipts.. sy lg prefer kite amek course yg kite nak.. sbb nnt bile dh abis blajar course kite yg akan tentukan karier kite nnt.. tp ade stengah ipta die trima pertukaran course tp bergantung pade dekan fakulti terbabit.. kalu ade rase nak amek diploma semule pun xde masalah... mengikut pengetahuan sy (mungkin silap) diploma perakaunan tidak menjaminkan karier sebagai akauntan... degree yg dipandang especially those yg ade ACCA.. ade stengah akauntan mereka x ambil diploma dan degree mereka trus ambil sijil2 yg berkaitan utk menjadi akauntan yg bertauliah.. cume risikonye kalu nanti dh bosan jd akauntan agak sukar nak mendpt pekerjaan lain sbb tiada degree yg menjadi syarat bg kebykkan company....

      Delete
  59. Assalammualaikum abg, sy nak tnya. Kalau amik foundation dr ipts then nk masuk ipta punya degree peluang tu mmg sgt tipis ke? Sy takot la nk amik foundation dkt unitar takot-2 nnt degree pun kna buat kt ipts gakk�� ataupun bg pendapat abg amik diploma kt unitar then seterusnya dkt ipta. Mana lagi ok? Pls abg reply ya. Sy nk mohon bln 10 nnt ni ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam.. kalu amek foundation ipts nak sambung degree kat ipta tu mmg tipis... biasenye mmg trus sambung degree dkt ipts tu sendiri.. sy diploma unitar dan berjaya sambung degree di ipta(ukm).. diploma lebih cerah peluang dia.. kalu tak yakin dgn ipts ape kata amek diploma dkt kolej yg bersekutu dgn ipta mcm unikop dan institut pendidikan baitulmal bersekutu dgn uitm.. means abis diploma nnt akan dpt diploma dr uitm... so sama je mcm diploma ipta...upm dan uia pun ada menawarkan diploma di kolej bersekutu..cuba research.. tapi sebelum decide nak sambung ape dan dkt mane ape kata research dulu syarat2 am dan khas kemasukan ijazah sarjana muda ipta dkt website upu... nnt boleh lah rancang perjalan diploma tu mcm mane.. yang penting ke buat muet.. itu syarat am IPTA... maaf jika kurang membantu...huhu..

      Delete
    2. Oh i see :) thankyou hehe. Btw masa abg kt unitar. Abg amik course apa eh?

      Delete
    3. sy amik diploma in management...

      Delete
  60. Assalamualaikum bro..

    Tumpang tanye sikit,unitar & unirazak 2 universiti yang berbeza kan? Konfius sebab ade yg kate same, ade yg kate lain.. ape komen bro?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam,

      Yup dua2 berbeza.. asal usul saja sama.. asalnya sebuah uni yg sama tp lain2 kampus.. tapi sejak 2012 kampus unitar KL menjadi universiti sendiri dgn name unirazak.. manakala kampus2 unitar yg lain menjadi UNITAR International University.. senang citer sejak 2012 dorg ni bercerai hehe..

      Delete
  61. Macam mana if saya ambil foundation kat unirazak then nk further study kat uniten, boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf yg itu sy kurang arif.. apakata berhubung terus dgn bahagian pengambilan UNITEN.. no contact boleh dpt dekat website uniten.. call je trus byk perkara bley tanye..

      Delete
  62. Tumpang tanya berapa fees utk course hotel mangement ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cube tgk dkt website unitar.. http://www.unitar.my/fees-structure

      Delete
  63. Assalamualaikum. Hai, saya nak tanya. Suasana dekat unitar macam mana ye? Ada tak pro and cons di unitar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam.. suasana dkt unitar skang ni berbeza dgn semasa sy belajar dulu.. sbb skang ni ade kampus sendiri berbanding dulu kampus sementara.. maaf sy xdpt nak bantu... tp x salah kalu awak hadir trus ke kampus unitar utk lihat suasana die mcm mane.. tiada masalah rasenye..

      Delete